Засилени и видими ще бъдат мерките за сигурност в Малмьо по време на песенния конкурс "Евровизия" през май

Тежко въоръжена полиция, подкрепления от Дания и Норвегия, засилени проверки: властите в Малмьо, който е третият по големина град в Швеция, заявиха в сряда, че са готови да посрещнат в началото на май песенния конкурс „Евровизия“ с „видими“ мерки за сигурност, предаде АФП.    Участието на Израел в музикалния форум предизвика протести, тъй като войната в Газа навлиза в седмия си месец, припомня АФП.
В Малмьо, където живее голяма част от шведското население от палестински произход, конфликтът добави ново измерение.
Най-малко половин дузина организации са подали заявления за участие в демонстрация срещу израелското присъствие на конкурса, одобрено от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).
За властите в Малмьо, чието население е 362 133 души от 186 националности, обстановката е под контрол, отбелязва АФП.
„Мерките за сигурност ще бъдат добре видими“, увери на пресконференция Пер-Ерик Ебестал, който отговаря за сигурността на града.
Проверките ще бъдат засилени, най-вече при достъпа до различните обекти, като в повечето от тях няма да се допускат  чанти, каза той.
Полицейското присъствие ще бъде засилено – без да се съобщава броят на мобилизираните полицаи, но с подкрепления от Норвегия и Дания. Служителите на реда ще бъдат по-тежко въоръжени от обичайното.    „От гледна точка на сигурността, ситуацията е изключително стабилна“, увери Ебба Адиелсон, изпълнителен продуцент на събитието за шведската телевизия SVT, предаде АФП.
„Това, от което най-много се страхувам сега, е, че хората ще бъдат твърде уплашени“, за да се включат в събитието, каза тя.
Повече от 100 000 посетители се очакват в Малмьо в седмицата  между 5 и 11 май, в която ще се проведе „Евровизия“, отбелязва АФП.
 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *