Заместник-кметът на София Дончо Барбалов провери готовността на общинските болници при нова вълна на COVID-19

Заместник-кметът на Столичната община по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов се срещна с ръководствата на общинските многопрофилни болници по повод преминаването на София в жълтата зона по разпространение на COVID-19. За това съобщи Барбалов в профила си във Фейсбук.  
„Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска да проверим готовността на лечебните заведения при надигане на нова вълна на пандемията“, обясни заместник-кметът. 
Той допълни, че през изминалите две години общинските болници участваха активно в лечението на пациенти с коронавирус. 
Директорите на Университетската Първа МБАЛ , Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и МБАЛ „Княгиня Клементина“ споделиха, че след отмяната на извънредната епидемиологична обстановка от 1 април 2022 г. е прекратено финансирането от Министерството на здравеопазването (МЗ) и НЗОК както за лечение по COVID-пътеки, така и за заплащане на труда на медицинския персонал в отделения за болни от коронавирус“, пише Барбалов.
По неговите думи са иззети високоспециализираните медикаменти, необходими за лечение на COVID-19.
„Директорите заявиха, че при осигуряване на необходимото финансиране от НЗОК и МЗ, те имат готовност за ново обособяване на COVID-отделения в болниците. Според тях разпространените в момента щамове на заболяването предполагат нови алгоритми за лечение, но такива засега не са спуснати от здравните власти“, допълва заместник-кметът. 
Барбалов добавя, че в повечето случаи вирусът преминава като по-тежък грип и много хора решават да се самолекуват, вместо да се обърнат към лекар. „Това обаче може да доведе до усложняване на състоянието на пациентите, предупреждават специалистите. В общинските многопрофилни болници вече са се сблъсквали с подобни случаи на неглижиране и опасно влошаване на състоянието на болните“, пише още Дончо Барбалов. 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *