Юнското понижение на лихвите ще бъде последвано от постепенни по-нататъшни ходове, заяви френският централен банкер

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще подходи към очакваното съкращаване на лихвите през юни с постепенен подход, следейки внимателно за всички възможни последствия от събитията в Близкия изток. Това заяви днес членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на „Банк дьо Франс“ (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.
„Ако няма големи сътресения и изненади, то ще вземем решение първото понижение на лихвите да е в началото на юни, кaто то ще бъде последвано и от други с прагматична и гъвкава последователност“, заяви Вилроа в реч в Ню Йорк.
„Ние, разбира се, ще контролираме възможните последици от развитието на събитията в Близкия изток“, добави той. 
„Морган Стенли“ (Morgan Stanlеy) и „Дойче банк“ (Deutsche Bank) очакват ЕЦБ да намали разходите по заемите със 75 базисни пункта тази година на фона на несигурността около перспективите за понижаване на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и упоритата вътрешна инфлация.
Миналата седмица ЕЦБ остави без промяна лихвите на рекордно високо равнище, но намекна, че може да започне да ги понижава още от юни.
По-високите от очакваното данни за американската инфлация обаче плашат глобалните пазари и повишават опасенията, че УФР може да забави допълнително понижаването на лихвите. 
„През последните няколко месеца трябваше постепенно да отстъпим от по-агресивните призиви на „гълъбите“ за бързо намаляване на лихвите от ЕЦБ. Икономиката бе малко по-устойчива, а инфлацията малко по-упорита, отколкото очаквахме“, написаха в бележка от 15 април анализаторите на „Дойче банк“.
„Дойче банк“ прогнозира по-рано намаляване със 125 базисни пункта на лихвите от ЕЦБ. Германската банка обаче потвърди очакванията, че ЕЦБ ще намали лихвите през юни.
Икономистите на „Морган Стенли“, които преди това залагаха на намаляване с общо 100 базисни пункта тази година, коригираха гледната си точка за декемврийските съкращения до 25 базисни пункта спрямо 50 базисни пункта преди това. 
„Макар че може да има определено ниво на разминаване между УФР и ЕЦБ, смятаме че то ще е ограничено“, написаха анализаторите на „Морган Стенли“ в съобщение от понеделник.
Прогнозите на банката за понижаването на лихвите от ЕЦБ съответства на предвижданията за смекчаването на паричната политика на УФР.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *