Втора жена беше убита в Косово за последните пет дни

Втора жена беше убита в Косово за последните пет дни, съобщиха косовските медии.
Джулиета Укела беше убита предполагаемо от съпруга си с огнестрелно оръжие днес сутринта в град Пея (Печ), Северозападно Косово. 
Според информация на главния прокурор на Пея Агим Крумехай, цитиран от КосоваПрес, съпругът на жертвата се е предал сам в полицията и е признал, че е убил съпругата си, като мотивите за престъплението все още не са ясни. Крумехай определи случилото се в Пея като тежък случай, като подчерта, че двойката има три деца.
След новината за убийството в Пея днес президентът на Косово Вьоса Османи призова ужасният феномен на убийства на жени в Косово да бъде спрян на всяка цена, съобщи вестник „Коха диторе“. Тя отправи призив за спиране на насилието на полова основа и към институциите в Косово.
„Трябва да се изправим срещу това явление, защото нямаме животи на момичета и жени за губене. Затова призовавам всички да спрем веднъж завинаги насилието на база пола“, каза Османи на Международния форум за жените, мира и сигурността в Прищина днес.
След убийството в Пея, което е второто в рамките на няколко дни, президентът на Косово обяви утрешния ден, сряда, за ден на национален траур, предаде КосоваПрес.
21-годишната Ерона Цокли беше убита с огнестрелно оръжие на 12 април пред социалния център във Феризай (Феризово), Югоизточно Косово, предполагаемо от бившия си съпруг. Според информация на „Коха диторе“ двойката е била в процес на развод, а в социалния център се е разглеждал въпросът за детето, което двамата имат.
След убийството на Ерона последваха реакции на косовските лидери и министри, а Колективът за феминистична мисъл и действие организира вчера протести във Феризай, където беше извършено престъплението, и в косовската столица Прищина.
Заради днешното убийство на жена в Пея тази сутрин Колективът проведе протест и на Международния форум за жените, мира и сигурността в Прищина, който тече за втори ден и се организира под патронажа на косовския президент, предаде КосоваПрес. 
Чрез голям транспарант с надпис „Стига с конференциите! Обявете извънредно положение (заради убийствата на жени в Косово) сега!“ протестиращите поискаха форумът да бъде отменен, тъй като в Косово жени биват убивани.
Активистката Лиридона Сиярина призова косовският президент да свика Съвета за сигурност и да обяви извънредно положение. Сиярина съобщи, че протестиращите са се опитали да влязат на форума и да се срещнат с президентките, които участват на него, за да призоват за спешното свикване на Съвета за сигурност.
По нейни думи държавата показва истинското си лице, като разглежда активистите, а не мъжете, които убиват жените, като заплаха. 
Заради двете убийства на жени, предполагаемо извършени от съпрузите им, министърът на правосъдието на Косово Албулена Хаджиу написа във Фейсбук, че е повикала на среща днес министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, изпълняващия длъжността главен прокурор на Косово Бесим Келменди и директора на косовската полиция Газменд Ходжа.
Косовският правосъден министър заяви, че пред институциите на Република Косово няма друг път освен безкомпромисната битка с тези явления.
„Независимо от отдадеността, предприетите мерки, проведените с цел именно равенство между половете кампании, убийствата на жени (в Косово) продължават“, написа Хаджиу.
Хаджиу допълни, че „убийствата на жени в Косово са се превърнали във феномен, който надхвърля всяко безпокойство“. „Жената и мъжът са равни. И като държава няма да толерираме никакъв вид насилие на мъж над жена“, написа още косовският правосъден министър.
На пресконференция в Прищина днес следобед косовският правосъден министър заяви, че от края на войната в Косово през 1999 г. досега са убити 99 жени, съобщи „Економия Онлайн“.
Според статистика на албанската редакция на Радио Свободна Европа убитите жени в Косово от 2010 г. до април 2024 г. са 57. В повечето случаи извършителите на убийствата са съпрузите на жените, след което в статистиката на извършилите убийство на жена се нареждат бащите и синовете им. 
В някои случаи правозащитните организации обвиняват властите в страната, че не са успели да защитят жените, изложени на риск от насилие, отбелязва медията.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *