Великобритания назначи нова пратеничка за региона на Африканския рог и Червено море

Великобритания назначи дипломатката Сара Монтгомъри за своя пратеничка за стратегическия регион на Африканския рог и Червено море, обхванат от множество кризи, предаде Франс прес.
Отговаряла по-рано за отдела „Залив, Йемен и Иран“ в Секретариата по национална сигурност, от днес Сара Монтгомъри е натоварена със задачата да насочва британските действия в региона на Червено море и да разговаря с ключовите участници на двата бряга на Червено море и извън тях, се казва във вчерашно изявление, публикувано на сайта на британското правителство.
САЩ назначиха свой специален пратеник за Африканския рог. През февруари Китай също последва този пример.
„От хуманитарна криза, засягаща Африканския рог, до задълбочаването на нашите връзки със Залива, отношенията между Великобритания и региона на Червено море са в повратна точка“, обяснява в изявление британската държавна министърка за Африка Вики Форд.
Африканският рог (Сомалийският полуостров в Източна Африка) има стратегическа позиция пред Арабския полуостров и до Аденския залив, край Червено море и Индийския океан. Три страни от региона – Кения, Сомалия и Етиопия – се сблъскват в момента с много тежка хуманитарна криза поради необичайно дълга суша. В Етиопия от 2020 г. насам продължава и въоръжен конфликт между правителството и бунтовници от региона на Тигре.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *