Украински президентски съветник предлага всякакво мирно споразумение да включва създаването на демилитаризирана зона в Русия

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк предложи всякакво мирно споразумение с Москва да включва установяването на демилитаризирана зона в Русия по границата с Украйна на дълбочина от 100 до 120 км на руска територия, предаде Ройтерс.
Зоната е необходима за защита на пограничните украински области от обстрели, написа Подоляк в Туитър.
„Основният въпрос при уреждането на следвоенния мир трябва да бъде създаването на механизми за избягване на нова агресия за в бъдеще“, посочи той.
За да бъде гарантирана сигурността на жителите на няколкото украински прифронтови области, пише Подоляк, „е необходимо да бъде установена демилитаризирана зона в радиус от 100-120 км на територията на Белгородската, Брянската, Курската и Ростовската република“.
Използваната от него дума „републики“ за изброените руски области е намек към Москва, визиращ подкрепата от нейна страна за сепаратистките образувания, наричащи се „народни републики“ в пограничните с Русия Донецка и Луганска област в Украйна.
Подоляк допуска, че първоначално в ДМЗ може да има международно присъствие, което да я контролира.
„Евентуално на първоначален етап със задължителен международен контингент, който да упражнява контрол“, написа той.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *