Участие в гроздобер, мачкане на грозде, дегустация на различни сортове грозде, вина и коктейли предвиждат изби за гроздобера в Мелнишко

Участие в гроздобер, мачкане на грозде, дегустация на различни сортове грозде, вина и коктейли, и рисуване с вино, предвиждат изби в рамките на гроздобер в Мелнишко. От 22 до 24 септември повечето винени изби в района се обединяват с дни на гроздобера в Мелнишко. Това е първа обща инициатива на винарските изби, а програмите са със съобразени часове, така че гостите в района да имат възможността да посетят всяка една, каза за БТА Мария Стойкова от винарска изба „Златен Рожен“. 
„За първи път избите в района се обединяват и за конкретни общи дати за гроздобер. Винаги е по-добре така, защото за гостите и туристите, които идват в този район, е по-пълен уикендът. В рамките на два-три дни могат да обиколят различни изби“, каза Стойкова.
След успешни дългогодишни Дни на отворени врати, които са свързани с ритуала по зарязване през февруари, винарите са решили, че е редно да предложат на гости и любители на виното и един есенен такъв, каза Стойкова. Всяка една изба предлага различни интересни занимания на клиентите и гостите. Участие в гроздобера, мачкане на грозде, дегустация на различни сортове грозде и вина, рисуване и вино, дегустации на коктейли, допълни тя. 
Стойкова разказа, че рано сутринта ще наберат грозде, което ще се дегустира и ще може да се опита и като вино. Идеята е това да се случва на открито, на фона на хубава музика. Ние от години подкрепяме производителите в района и ще имаме малък фермерски базар с месни и млечни продукти от съседната ферма, каза Стойкова. 
В събота програмата ще продължи с рисуване с вино в дегустационната зала, а навън ще тече парти на открито с дегустация на грозде и вино. В неделя от избата са предвидили винен бар с коктейли. „Не са толкова популярни винените коктейли, както стандартните, но се оказа, че има много интересни неща. Един различен начин да пиеш вино, когато ти е омръзнало от само бяло, розе и червено“, каза Мария Стойкова. 
Тя разказа, че тероарът в Мелнишко е изключително интересен и богат. Има възможност да се отглеждат много сортове грозде – както характерни за района, така и чуждестранни. Стойкова посочи, че силата на мелнишкия район е в червените вина, но се произвеждат и много интересни бели. „В нашия каталог има една иновация от бяло вино от червено грозде, това е Широка мелнишка лоза“, каза тя.
Има и бели сортове, които също се развиват добре. Местните сортове, които всички гледат и популяризират навсякъде, са Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелнишки рубин и Сандански мискет. Санданският мискет е и единствения бял сорт, характерен за района. Стойкова разказа, че Широката мелнишка лоза е първородителят на всички мелнишки сортове. Това е най-старият ендемичен мелнишки сорт, посочи тя. 
Тук могат да се отглеждат и да се развиват добре и сортове, които са с родина Франция, Италия и Испания, а в нашия край се развиват дори една идея по-добре, отколкото по родните си места, казват от винарската изба. Класически сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, както и Каберне Фран, което в последните години се връща на пазара и фокусът пада върху него, посочват от „Златен Рожен“. Това е много стар и интересен винен сорт, допълват от избата.
„Златен Рожен“ отглеждат и някои екзотични за района сортове като Небиоло, Санджовезе, Мурведар, Карменер. Вината направени от тези сортове, вече са спечелили и медали от различни изложения. 
Интересен е моментът за гроздобер и обединение на избите, каза Стойкова. Тя разказа, че реколтата тази година е била предизвикателство. Твърде дъждовна пролет, кратко и много сухо лято, посочи още. „Като реколта тежка и трудна, но пък времената назад показват, че в най-тежките реколти са се родили едни от най-добрите вина. Като количество гроздето беше сравнително малко, спрямо всяка друга реколта, но това не означава, че ще отстъпим от качеството, както и всички колеги в района. Може да направим по-малко, като количество вино, но не се съмнявам, че качеството ще бъде дори една идея по-интересно и по-добро“, каза Мария Стойкова. 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *