ТПС: В условията на война израелски стартъпи в хранително-вкусовата промишленост въвеждат иновации за глобална продоволствена сигурност

Въпреки осемте месеца на война, израелският сектор на агрохранителните технологии процъфтява с общност от 400 компании и частно финансиране, което през първото тримесечие на 2024 г. ще достигне почти 100 милиона долара, предаде израелската новинарска агенция ТПС.
„Войната със сигурност създаде предизвикателства, особено по отношение на тестването на място и международните инвестиции“, каза Алон Туркаспа, ръководител на сектор „Агрохранителни технологии и технологии на климата“ в „Стартъп Нейшън Сентрал“, пред ТПС. „Стартъп Нейшън Сентрал“ е базирана в Тел Авив организация с нестопанска цел, която насърчава израелските стартъп предприятия и иновации.
„Реакцията на общността обаче беше изключително подкрепяща. Компании от северната част на Израел се преместиха в центъра, като работят заедно, за да осигурят непрекъснатост на бизнеса“, каза Туркаспа.
Въпреки предизвикателствата, войната подчерта важността на продоволствената сигурност. Това накара израелските агротехнологични компании да разработят иновативни решения, допринасящи за дългосрочната устойчивост на храните. Технологии като прецизното земеделие, алтернативните протеини и устойчивите земеделски практики са в челните редици на тези усилия.
„Има няколко важни тенденции, които са толкова силни, че ще поддържат сектора на хранително-вкусовата промишленост в Израел много силен. Ние сме деструктивни в добрия смисъл на думата и правим революция в много области, особено в областта на продоволствената сигурност и подобреното хранене“, каза Туркаспа. 
„Нашите технологии могат да помогнат за повишаване на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено в региони, изправени пред подобни предизвикателства. Това е, което светът търси, и ние сме в отлична позиция да го постигнем.“
„Войната просто ни показа, че трябва да се погрижим за себе си. Така че, ако можем да отглеждаме повече от земята и също така да я направим по-функционална от гледна точка на здравето, от гледна точка на храненето, това е много важно. Така че от тази гледна точка има повишен интерес към този вид технологии, начини за увеличаване на добива от нашата земя и начини да направим добива по-функционален, по-оптимизиран и по-питателен. Това е важно за целия свят, разбира се, но от израелска гледна точка е важно да го покрием за себе си.“
Израелският сектор на агрохранителните технологии е дом на няколко иновативни стартъпа, които постигат значителни успехи. Компанията „Ремилк“, базирана в Нес Циона, е специализирана в производството на млечни продукти без холестерол, лактоза, хормони и антибиотици, като използва значително по-малко ресурси. Вкусът на продуктите им е идентичен с този на конвенционалните млечни продукти и осигуряват устойчива алтернатива в млечната индустрия.
Компанията „Елс Нютришън“, базирана в Тел Авив, предлага първата в света линия на млечна формула за кърмачета без млечни продукти и соя, която е изцяло растителна. Произведена от 100% растителни съставки като бадем и елда, формулата се отличава с 65% по-нисък въглероден отпечатък в сравнение със стандартните млечни формули за кърмачета.
Други забележителни стартиращи компании включват „Граундуърк БиоАГ“. Базирана в Мошав Мазор, близо до град Петах Тиква, „Граундуърк БиоАГ“ произвежда „микоризни инокуланти“. Това са гъби, които подобряват растежа на растенията, като разширяват кореновата им система и подобряват способността им да абсорбират вода и хранителни вещества.
„Инвеститорите, които обикновено участват в агротехнологии и хранителни технологии, внасят „умни пари“, което означава, че те разбират дългосрочните предизвикателства и възможности. Те разбират времевата рамка от над 10 години. Тези инвестиции са тук за дълъг период от време“, обясни Туркаспа. 
„Войната е значително предизвикателство, но силните основни тенденции поддържат сектора оптимистичен“, каза Туркаспа.
Според него устойчивостта на сектора е отражение на самите предприемачи.
„Удивително е да продължаваме да разговаряме с изпълнителни директори, които, въпреки че са евакуирани от домовете и общностите си или са призовани на служба в резерва, поддържат бизнес операции. Половината от предприемачите говорят от хотелска стая, защото са били евакуирани от север, или говорят от разстояние. И са свалили униформите и са останали с бяла тениска, само за да имат своята среща по „Зуум“ с инвеститорите. Участвал съм в много такива разговори и свикнах с това, но е невероятно специално“, разказва Туркаспа пред ТПС.
„От оперативна гледна точка това все още е предизвикателство. Ако една фабрика е затворена, не можеш да наваксаш толкова бързо. Ако е затворена тестова зона, не можете да преместите експеримента на земята толкова бързо. В този смисъл е сложно. Но като цяло имаше голяма приемственост в бизнеса и ще продължим да наблюдаваме подобен начин на мислене“, каза той.
„Оптимист съм, че интересът ще се запази, инвестициите ще дойдат. Както споменах, тези инвестиции са интелигентни инвестиции. Те са тук в дългосрочен план. Една война няма да ги възпре“, каза Туркаспа.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *