Театър в парка, ателиета по изкуства и изкусни народни занаяти очакват посетителите на фестивала "Синьо лято" в Пловдив

Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България – калоферската дантела, ще са сред гостите на етно панаира в Пловдив тази година, който посреща всички посетители в Plovdiv Stage Park. Там на 27 и 28 май се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“. Това съобщи Катрин Гутман от Община Пловдив.
На обособената търговска уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, освен щандовете с вкусни ястия от кухнята на различните народности, посетителите ще могат да разгледат и купят сувенири и художествени изделия на български, арменски, руски, турски и украински художници и занаятчии. Единствени по рода си бижута от специален камък ще представи майстор Февзи Акън от Турция. Материалът се нарича още „бяло злато“ и се добива в най-качествената му форма единствено в района на Ескишехир. За дамите ще има арт работилница по българска везба, а за децата – ателиета по традиционни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер за най-малките.  В съботния ден (27 май) момчетата ще могат да премерят сили с татковците си по време на традиционната игра за еврейския народен празник Лаг Ба Омер –  стрелба с лък.
В неделя фестивалът ще започне с театър на открито – постановката на Държавен куклен театър Пловдив „Косе Босе“. В програмата е включен и спектакълът в „В света на Чарли“ на децата от ателието по актьорско майсторство на Академия „Г-жа Опера“, както и кукленият спектакъл по Ханс Кристиан Андерсен „Новите дрехи на царя“ на театър „Хамелеон“. В спектакъла „Танци на народите“ ще участват най-малките танцьори от фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, както и децата от „Астхигнер“ от арменската общност. Специално за фестивала пристигат и децата от родопското село Фотиново, които ще представят турски фолклорни танци и културни традиции. Гости на „Синьо лято“ са още вокална група „Зартонк“ към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“, ансамбъл „Чуден свят“ и танцово студио Funk drive на украинската общност. 
.  
  
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *