Словашката президентка Зузана Чапутова даде на Роберт Фицо срок от две седмици, за да сформира правителство

Словашката президентка Зузана Чапутова даде на бившия премиер Роберт Фицо срок от две седмици, за да сформира правителство, след като неговата партия „Посока – социална демокрация“ спечели първото място на произведените през уикенда парламентарни избори, предаде Ройтерс.
„Споразумяхме се за двуседмичен срок, с който да разполагам за сформирането на правителство. Процесът няма да бъде лесен, но ще направим всичко възможно за сформирането на правителство“, каза Фицо пред репортери, след като се срещна със Зузана Чапутова.
Партията на Фицо спечели 22.9% от гласовете на избирателите и ще има 42 депутати в словашкия парламент, в който има общо 150 места.
Ако успее да сформира правителство, 59-годишният Фицо ще стане премиер за четвърти път. За да стане отново премиер, лидерът на „Посока – социална демокрация“ ще трябва да си намери коалиционни партньори. За потенциални партньори на Фицо са смятани „Глас –  социална демокрация“ на бившия премиер Петер Пелегрини и националистическата Словашка национална партия.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *