Шарл Мишел за модифицирано предложение на френското председателство: По-близо сме от всякога: сега е моментът да кажем „да“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че усилията на френското председателство са дали резултат и че пътят за преговори на Република Северна Македония с ЕС е отворен. Той написа профила си в Туитър веднага след пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон, че е постигнато решение, което отчита всички изразени опасения. 
„По-близо сме от всякога: сега е моментът да кажем „да““, написа той. 
По-рано днес на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че консултациите по въпроса за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС са продължили „с македонските и българските власти“ и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси. 
„Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото,“ подчерта Макрон.
Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София, а след консултации двете държави ще обявят окончателното си решение. 
От правителството на Република Северна Македония уточниха, че предложението на френското председателство официално е пристигналото и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *