Съединените щати ще ограничат употребата на противопехотни мини, заяви Белият дом

Съединените американски щати решиха да ограничат използването на противопехотни мини, присъединявайки се към по-голямата част от страните по света, включително и към всички държави от НАТО, които забраняват използването на това оръжие, предаде Ройтерс.
Този ход отразява убеждението на президента Джо Байдън, че мините „оказват непропорционално въздействие върху цивилното население, включително деца, дълго след като боевете са спрели“, казва в изявление Белият дом. Президентството добавя, че промените няма да засегнат американската политика, свързана с разполагането на противопехотни мини на Корейския полуостров, поради необикновените обстоятелства в региона и задължението на Съединените щати да защитава Южна Корея.
С този ход американската политика ще влезе в съответствие с Отавската конвенция – международния договор, забраняващ употребата, запасяването, производството и пренасянето на противопехотни мини, се казва още в изявлението.
Съединените щати ще работят за унищожаване на всички запаси на противопехотни мини, освен на тези, които са нужни за защитата на Южна Корея.
 
 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *