Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова обсъди с координатора на ЕНП в Комисията LIBE Йерон Ленарс закриването на спецправосъдието

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова е на работно посещение в Брюксел по покана на български представители в Европейския парламент (ЕП), съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Днес прокурор Маджарова проведе първа работна среща с Йерон Ленарс, координатор на Европейската народна партия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент.
Тема на разговора бе закриването на специализираното правосъдие в Република България и настъпващите от това последици, най-вече за противодействието на организираната престъпност, корупцията и тероризма в национален и международен план.
На срещата ръководителят на Специализираната прокуратура припомни заключенията на Осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите от 12 държави, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма, състояла се на 28 април. Те бяха формулирани в обща Декларация на участниците във форума, изпратена до Комисията LIBE и другите европейски институции, имащи отношение към сферата правосъдие, допълват от прокуратурата.
Изтъкнато бе становището, че закриването на специализираното правосъдие в страната противоречи на препоръките на Европейския съюз, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, както и на възгледите на професионалните прокурорски асоциации. Закриването на специализираните прокуратури (СП и АСП), имащи компетенции на територията на цялата страна и извън нея, ще върне работата на прокуратурата в 2011 г., ще заличи градената с години специализация – в т.ч. с помощта на най-опитни магистрати от Европа и САЩ, ще обезсмисли натрупания опит и ще наруши ритъма на международното сътрудничество с партньорските институции от ЕС, се посочва в съобщението. 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *