Приоритет е да се въведе ясна и лесно приложима презумпция за трудово правоотношение за самоосигуряващите се, заяви зам.-министър Николай Найденов

Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз полага огромни усилия за приключването на някои от темите, останали от Испанското председателство. Сред тях е предложението за подобряване условията на труд при работа през цифрова платформа във връзка с дигиталния и справедлив преход. Приоритет за нас е да се въведе на законодателно ниво ясна и лесно приложима презумпция за трудово правоотношение, която да не засегне правата на самоосигуряващите се хора. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на която бе приета Годишна програма за участие на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз през 2024 г.
Беше постигнато съгласие в началото на този месец за предварителен компромисен текст, но на последното заседание Комитетът за постоянните представители не одобри това споразумение, тъй като Франция, Германия, Естония и Гърция гласуваха с „въздържал се“, разказа Найденов. Нашата позиция бе в подкрепа на постигнатото предварително споразумение като първа стъпка на подобряване на условията на труд на тези лица, уточни той.
За засилване ролята и капацитета на европейски работнически съвети, които са информационни консултативни органи, които гарантират, че работниците и служителите участват в решения, свързани с транснационални въпроси в многонационални предприятия е друго предложение, докладва още Найденов.
На заседанието бяха приети още два документа – Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) и Годишен доклад за младежта за 2020 г.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *