Председателят на ДПС Делян Пеевски ще бъде народен представител от Кърджали в 50- ото Народно събрание

Председателят на ДПС Делян Пеевски, който на отминалите избори за Народно събрание бе водач на две листи – в Благоевград и Кърджали, влиза в новия парламент като депутата от 9 МИР – Кърджали, става ясно от решението на Централната избирателна комисия.
Както БТА вече писа, в петмандатния избирателен район и петте депутатски места са за ДПС. 
Делян Пеевски е роден в София през 1980 г. Завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Бил е заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев.
От 14 юли 2009 г. насам Пеевски е народен представител в съставите на седем Народни събрания от парламентарната група на ДПС. Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г., но се отказва от мястото си. Председателят на ДПС Делян Пеевски е председател на ПГ на ДПС в 49-то НС. На проведената XI-та национална конференция на ДПС е избран за председател на партията, съобщиха от пресцентъра на партията. 
Останалите четирима депутати от област Кърджали са: 
Байрам Байрам – роден през 1986 г. в Кърджали. По професия е икономист. Завършил е „Финанси“ във Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Педагогика по  стория и география“ в същия университет. Има магистърска степен „Екология и опазване на екосистемите“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работил е в банковата сфера. Три мандата е избиран за общински съветник от листата на ДПС. Народен представител е в пет поредни парламента от 45-ото Народно събрание до сега, 
Айтен Сабри за първи път е народен представител. Родена е 1986 г. Тя е доктор по икономика, защитила дисертация на тема „Устойчиво развитие на индустриалните предприятия“ в Стопанска  Академия „ Д. А. Ценов “ – Свищов. Завършила е „Макроикономика’’ в Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“. Магистър „Стопански и финансов контрол’’ от Стопанска  Академия „ Д. А. Ценов “- Свищов. Тя е студент втори курс в Софийски университет „Св.  Климент Охридски “ – София – специалност „ Право“. Работила е в банковия и в пенсионно-осигурителния сектор. Била е мениджър – проекти и търговски директор, а в момента е действаш секретар на Община Кърджали. От 2010 г. е член на Ротари Клуб. 
Павлин Кръстев е на 7 юни 1988 г. в гр. Ардино. По професия е инженер. Учил е в Техническия университет в Габрово – „Индустриално инженерство“. Педагог по „Информатика и информационни технологии“. Председател е на градската организация на Младежкото ДПС в Ардино два мандата до 2020 г. Работил е в Общинска администрация – Ардино като системен администратор четири години. Народен представител в четири поредни НС от 46-ото насам.
Елван Гюркаш е родена през 1969 г. Тя е магистър „Счетоводство и контрол“ от Университета за национално и световно стопанство – София. Има следдипломна квалификация „Банки и банково дело“ от същия университет, както и други квалификации от Института за публична администрация в София, както и „Международно право“ от Софийския университет. За кратко е работила в банковия сектор. Била е главен счетоводител в Община Кърджали, главен публичен изпълнител, както и директор на офиса на Националната агенция за приходите в Кърджали, която длъжност заема до 2023 г., когато е избрана за народен представител. Депутат е в 49-ото НС.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *