Председателката на Европейския парламент направи официално посещение в Кипър на националния празник на страната

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола се срещна днес с президента на Република Кипър Никос Христодулидис в рамките на официалното й посещение в Кипър, съобщава в. „Сайпръс мейл“.
Мецола и Христодулидис се срещнаха в президентския дворец, където обсъдиха кипърския проблем, миграцията и европейските избори. По-късно Мецола придружи Христодулидис на парада в столицата Никозия, с който бе отбелязан националният празник – Денят на независимостта.
В речта си по повод празника президентът Христодулидис каза, че въпреки проблемите, трудностите и предизвикателствата по кипърския проблем, усилията ще продължат. „Ще направим всичко възможно, включително ще използваме важните инструменти, предложени от ЕС, за да постигнем целта за възобновяване на преговорите и намиране на решение на кипърския проблем“, каза той.
Роберта Мецола от своя страна заяви, че кипърският проблем е европейски и изрази своята подкрепа за назначаването на пратеник на ООН по този въпрос. Тя посочи, че ЕС никога няма да бъде пълен, докато Кипър е разделен.
По въпроса за миграцията Христодулидис сподели, че през последните години Кипър получава най-големия брой молби за убежище спрямо броя на населението и въпреки предприетите мерки за намаляване на броя на мигрантите, пристигащи в Кипър, трябва да бъде направено още от страна на ЕС.
Христодулидис и Мецола обсъдиха и европейските избори догодина, които ще се произведат през юни.
Председателката на Европейския парламент отбеляза, че годишнината от независимостта на Република Кипър бележи модерния, демократичен и независим курс на страната в историята и успехите и постиженията на кипърския народ, но припомня и за трагедиите, които е преживяла страната за 63 години. Тя отдаде почит на всички, които са се пожертвали за свободата на страната и за укрепването на демократичните й институции.
Според Мецола единственото жизнеспособно решение на кипърския проблем е създаването на суверенна европейска държава, двуобщностна и двузонална федерация под егидата на ООН и въз основа на европейските ценности. Тя подчерта, че Европейският парламент ще направи всичко възможно да подкрепи Кипър.
По въпроса за миграцията председателката на Европейския парламент отбеляза, че Европа трябва да се справи с проблема като цяло и нито една страна членка не трябва да остава сама в това отношение. Тя посочи, че проблемът трябва да бъде управляван по хуманитарен и справедлив начин за нуждаещите си и по стриктен начин за трафикантите.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *