Парламентът на Република Северна Македония прие законодателна поправка за помилване на хората, заплашени от затвор за нарушаване на ковид мерките

Парламентът на Република Северна Македония прие законодателна поправка за помилване на хората, заплашени от затвор за нарушаване на ковид мерките, предаде Асошиейтед прес.
Снощи депутатите приеха поправката с 76 гласа за и един против.  С тази поправка се амнистират над  200 души, които в момента са съдени за нарушаване на мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19, както и над 90 души, за които се твърди, че са в затвора по тази причина.
Северна Македония отчиташе едно от най-високите нива на смъртност в света от коронавирус до известна степен заради закъснелите доставки на ваксини. Скопие наложи строги санкции за нарушения на ковид мерките, като обвинението е за улесняване на предаването на инфекциозна болест и за неспазване на здравните разпоредби по време на пандемия.
Според данни от съда 1223 души са били глобени с до 2000 евро (2140 долара) за нарушаване на мерките срещу разпространението на Ковид-19, а 205 от тях са заплашени от затвор, тъй като не са си платили глобите.
Амнистията е в сила за гражданите, но не и за юридическите лица. Тя ще позволи на хората, които вече излежават присъди лишаване от свобода, да подадат молби за незабавно освобождаване.
Амнистията беше предложена след препоръка на прокуратурата и затворническите власти за намаляване на пренаселеността в затворите.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *