Над 200 служители от общинските музеи в Румъния протестират пред сградата на Министерството на културата в Букурещ

Над 200 служители от общинските музеи в Румъния протестират пред сградата на Министерството на културата в Букурещ. Те са облечени с бели тениски с надпис “Културата има значение”. 
На фона на музиката от “Хор на поробените евреи” от операта “Набуко” на Верди недоволните развяват плакати с надпис “Музеят – много работа, малки заплати”, “Уважение, а не толерантност. Не оставяйте културата на тъмно”, “Вие с парите, ние със стреса, вижте къде е прогресът”, “Протестираме, не шантажираме”, “Достойнство”, “Не убивайте културата” и др.
Демонстрантите носят и табло с послания на служители от цялата страна: “Културата не е лукс”, “Без музеи сме бедни”, “Културата не е безплатна”. 
“Дойдохме тук, за да заявим кои сме ние и какво правим. Нивото на заплатите ни е далеч от това, което е нормално в една страна членка на ЕС. Но протестът ни не е само за заплатите, а за незадоволителното състояние, в което се намира културното наследство на Румъния. Днешната демонстрацията е като сигнална лампа. Затова се обръщаме към обществото да бъде солидарно с нас”, заяви Кристина Моисеску от Националния исторически музей.  
По думите й в момента един високо квалифициран специалист, който работи в обществен музей, получава значително по-малко заплащане от дебютант, който работи в университетски музей. 
“Проблемът не е, че те получават големи заплати, а че ние получаваме млаки”, допълни Кристина Моисеску.  
“На нашия професионален празник не сме си у дома и не празнуваме с приятели. Не само, че сме зле платени и работим при лоши условия, но няма и финансиране за културата. Не шантажираме, нямаме политическа окраска, ние сме професионална категория, която иска уважение”, коментира  Джордже Негру, изследовател в историческия музей в Алба Юлия.
„Днес, вместо да празнуваме 20 години култура, трябва да протестираме. Четири месеца водим преговори, поискахме изравняване със заплатите на библиотеките и музеите към Министерството на образованието, но получихме само обещания. Увеличението на заплатите на музеографите всъщност е нищожна сума, под сто милиона евро. Дори министърът на културата каза, че това е устойчива сума, която не засяга държавния бюджет“, казва Дечебал Влежа, музеограф в Националния исторически музей и заместник-председател на  Националната федерация на синдикатите в културата и медиите „КултурМедиа”. 
Протестиращите показаха на събралите се журналисти тениска, която са подготвили за румънския премиер Марчел Чолаку, с надпис “доброволец”. По-рано през деня той заяви, че е готов да се включи в „Нощта на музеите“ като доброволец, след като синдикалистите обявиха, че някои от най-важните музеи в страната няма да бъдат отворени за публиката в знак на протест срещу неравенството в заплащането в тази област. 
Демонстрацията на недоволните служители от общинските музеи ще продължи пред сградата на правителството на площад “Виктория” по-късно тази вечер. 
В Нощта на музеите в Румъния, която тази година отбелязва юбилейното си 20-то издание, ще работят 253 обекта, с 50 по-малко от предишни години. Някои от по-важните музеи в страната и в Букурещ ще останат затворени. Сред тях са Националният исторически музей и Общинският музей в румънската столица.
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *