МИА: Османи – Прави се опит да се създаде етническа пропаст по стратегически въпроси и да се отслаби позицията на държавата

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи реагира днес в официалния си профил във Фейсбук на обвиненията на заместник-председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, заявявайки, че „хвърляйки дървета и камъни по албанците, сякаш те са врагове на тази държава, се прави опит да се създаде пропаст по стратегически въпроси с цел да се отслаби позицията на държавата и с това да се осигури политическа преднина за опозицията“, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Според Османи с такива изявления не само че се преминават червените линии на приличието, но и без капка отговорност, лежерно и своеволно се напада съвкупната държавна позиция и успеха на целия политически спектър да се обедини около стратегическите въпроси.
На практика всички граждани, независимо дали са македонци, албанци, роми, турци, сърби, власи или бошняци, практически всички граждани са обединени в защита на държавните интереси и националните интереси на нашите сънародници македонци. Една от ключовите основи, върху които се крепи нашата сила в преговорите с България, но и в представянето на нашите позиции в ЕС и сред страните членки, е именно единството на целия политически, етнически, културен и социален спектър в държавата. Наясно съм, че борбата за политически дивиденти е тежка и неприятна, всички ние сме политици и се борим да спечелим симпатиите на нашите избиратели, но да си позволите да атакувате и да се опитате да застрашавате основния държавен стълб, върху който се крепи солидарността в нашите позиции, говори не само за безотговорност, но и за вид патология, в чиято същност се крие дълбоко вкоренена албанофобия, подчерта Османи.
Османи попита колко алчен трябва да бъдеш и да не уважаваш, нито да обичаш страната си, за да атакуваш нейната основна придобивка  – успешното мултиетническо единство по отношение на стратегическите интереси. 
Ясно е намерението на тези, които, надявам се, не са позиции на ВМРО-ДПМНЕ. Като се хвърлят дървета и камъни по албанците, сякаш са врагове на тази страна, се прави опит да се създаде етническа пропаст по стратегически въпроси, да се създаде раздор по етнически признак, за да се отслаби позицията на държавата и по този начин да се осигури политическо предимство за опозицията. Нашата задача е да кажем това гласно, да го посочим ясно и с това да го осуетим. Искам да ви уверя, че няма да успеят. Ние ще запазим националните интереси на нашите съграждани македонци, ще запазим македонския език и уникалността на македонската култура и благоприличието, и в същото време ще осигурим европейско бъдеще на страната и всички нейни граждани, заяви Османи.
Вчера, при гостуване в централните новини на Сител, заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Николовски каза, че политиката на Османи по отношение на преговорите с България за оттегляне на ветото и деблокиране на евроинтеграцията, му изглежда повече в интерес на Албания отколкото на Северна Македония.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник. 
 
 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *