Кабинетът прие решение, с което определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при реализиране на инвестиционен проект

Министерският съвет (МС) прие решение, с което определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при реализиране на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. 
Придобиването на седем нови трикоординатни радари и оборудване за защитено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, посочват от МС. 
Придобиването на трикоординатни радари е един от приоритетите на Министерството на отбраната. При отчета за дейността на служебното правителство на 19 януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че в рамките на мандата е била изготвена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната до 2032 г. с 13 проекта. Тя е внесена в Народното събрание. Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г., като единият от тези проекти е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16. Стоянов коментира и другите основни модернизационни проекти на видовете въоръжени сили. Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата, добави той. 
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *