АНА-МПА: Върховенството на закона в Гърция е по-силно от всякога, каза Мицотакис след срещата си с председателя на Европарламента Роберта Мецола

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обсъди днес с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола всички въпроси, свързани с Европа, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
В изявлението си след срещата в Атина Мицотакис постави особен акцент върху въпроса за върховенството на закона в Гърция, подчертавайки, че то е по-силно от всякога, като същевременно атакува онези, които го поставят под съмнение и отбеляза, че единственият орган, компетентен да съди Гърция, е Европейската комисия, която наблюдава напредъка на всяка страна членка по въпросите на върховенството на закона. Той също така подчерта, че след доклада на Европейската комисия (списание) „Икономист“ е включило Гърция сред водещите 20 страни в света, в които върховенството на закона е най-силно.
„Опасностите за Европа са другаде и трябва да бъдат заклеймени на европейските избори“, посочи Мицотакис.
Той отбеляза, че изборите за Европейски парламент са след четири месеца и че „Европа трябва да има свои отговори“.
Гръцкият премиер каза, че е много важно страните членки да изковат общ път и добави, че ключът към това ще бъде участието на избирателите. Той също така отбеляза, че гръцкото правителство е въвело гласуване по пощата, така че всички граждани да могат да участват в изборния процес.
Мицотакис каза, че е предал загрижеността си на Мецола относно дестабилизацията, причинена от събитията в Червено море. Гърция предоставя военния си щаб в Лариса и като сила за стабилност не може да отсъства от усилията на Запада да се справи с атаките срещу кораби, много от които гръцки, добави гръцкият премиер.
Мицотакис и Мецола обсъдиха също отбранителната политика и проблемите, пред които са изправени фермерите.
От своя страна, Мецола похвали начина, по който гръцкото правителство се е справило с проблемите през последните години. Тя каза, че преди европейските избори можем допълнително да подобрим демокрацията чрез гласуване по пощата. Тя каза още, че с Мицотакис са обсъдили Близкия изток и Украйна и изрази подкрепата си за селскостопанския сектор. „Важно е да се справим със ситуацията, не искаме никой да изостава“, каза тя, имайки предвид фермерите.
Относно върховенството на закона в Европа тя отбеляза, че е важно да се работи по един и същи начин с всички страни членки и затова „ние настоявахме за доклад за върховенството на закона за всички страни членки“. Според Мецола целта е да има открита дискусия по проблемите, за да се избегне инструментализиране или превръщане на върховенството на закона във въпрос на партийна политика.
В края на изявлението си Метсола похвали въвеждането в Гърция на законодателство за пълно равенство в брака и каза, че страната е предприела значителни стъпки за осигуряване на равенство и противодействие на расизма.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *