АНА-МПА: Гърция може да играе водеща роля в прилагането на новия подход на ЕС към психичното здраве, каза заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

Гърция може да играе водеща роля в прилагането на новия стратегически подход на ЕС към психичното здраве, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, цитирайки изявление пред агенцията на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Схинас направи изявлението по повод срещата си с агенции и асоциации за психично здраве в представителството на Европейската комисия в Атина.
Схинас каза, че срещата с агенциите за психично здраве по широк спектър от въпроси на болничната и извънболничната помощ за различни групи от населението се е състояла само ден след приемането на европейската стратегия, обявена вчера в Брюксел, с допълнително финансиране от 1,2 млрд. евро.
„Гърция има специална роля в популяризирането на тази стратегия“, подчерта Схинас.
Очертавайки как Гърция може да се възползва от новата европейска стратегия за психично здраве, той каза, че ролята на Европа може да бъде на катализатор в три области: първо, с безпрецедентните ресурси, предоставени на разположение на страната за подобни въпроси. По-конкретно той отбеляза, че в допълнение към ресурсите на Фонда за устойчивост и възстановяване и на Националната стратегия за регионално развитие Гърция ще разполага и с 1,2 млрд. евро за психично здраве. Второ, по отношение на уменията, т.е. способностите, необходими на здравните служби, лекарите, медицинските сестри и структурите; и трето, в областта на мобилността, с обмен на най-добрите практики в рамките на ЕС, което може да стане и с европейска подкрепа.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *