АА: Турските износители на домакински съдове се ориентират към пазарите на Персийския залив

Вече утвърдена сила в Европа, турските компании в сектора на домакинските съдове и прибори работят за диверсифицирането на експортните си пазари, като стъпят в страните от Персийския залив, казва високопоставен представител на бранша, предаде Анадолската агенция (АА) специално за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.
В момента около 60 процента от турския износ на домакински съдове и прибори е за Европа, но сигналите за рецесия в ЕС увеличиха необходимостта от диверсификация, а страните от Персийския залив и от Африка са особено обещаващи направления, каза Месут Йоксюз, президент на Турската асоциация за домакинско оборудване (Зюдждер).
Той заяви, че има значителен потенциал за разширяване на двустранната търговия между Турция и Саудитска Арабия, защото вдигането на търговските пречки предоставя голямо предимство на турските износители.
Компании от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар взеха участие в срещата на международните брандове и производители, организирана от Зюдждер през май, каза Йоксюз пред Анадолската агенция.
„Скоро ще изпратим търговска делегация от сектора в Саудитска Арабия, която е от голямо значение за нашата индустрия и предлага огромни възможности“, каза той.
Големи купувачи от Бахрейн, Кувейт и Оман също ще бъдат там на събитие от 31 октомври до 3 ноември, допълни той.
„Целта ни е да съберем нашите производители с компании в търговията на едро и на дребно и с търговски вериги, които работят в Саудитска Арабия и съседните страни“, каза той.
При обиколката на (турския) президент Реджеп Тайип Ердоган в страни от Персийския залив през юли тази година той беше придружен от високопоставени турски бизнес представители, които подписаха 26 споразумения в три страни – Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ.
Цел за експорт от 7 милиарда долара
Йоксюз каза, че износът на турски домакински и кухненски съдове и прибори е достигнал до 6,12 млрд. долара през 2022 г., а вносът е бил 1,47 млрд., т.е. (секторът) е имал положително салдо от 4,65 млрд. долара.
Експортната цена на килограм в сектора е нараснала с 13,8 процента през последните пет години до 3,95 долара през 2022 г., съобщи той.
Основните експортни дестинации са Обединеното кралство, Германия, Италия и Франция, каза той и допълни, че целта е през тази година износът да нарасне до 7 млрд. долара.
Йоксюз каза, че Китай, където производствените разходи са с 30-40 процента по-ниски, отколкото в Турция, оказва натиск върху цените, за да си върне позициите на експортните пазари.
„Все пак компании, които внасят от Китай, търсят алтернативни страни (доставчици) и ние също получаваме своя дял от това търсене“, добави той.
Турските производители имат силна позиция в световния сектор на домашните и кухненските съдове и прибори, особено по отношение на качеството и сервиза на продуктите, увери той.
„Днес брандът „Произведено в Турция“ е предпочитан на много пазари“, каза Йоксюз.
Що се отнася до 33-ия Международен панаир на домашните и кухненските съдове и прибори, който се състоя тази седмица в Истанбул, той каза, че събитието е генерирало бизнес на стойност 2 млрд. долара.
Имаше голямо участие от купувачи от САЩ, висок беше и интересът от близките пазари, допълни той.
(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)
Source: bta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *